Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tadeáš aneb Občas to nedopadne

Když jsme přijímali Tadeáše, nic nenasvědčovalo tomu, že se u nás kocourek zdrží téměř půl roku. Mladý, sice pohublý, ale s velkou chutí k jídlu. Bílorezavý krasavec, který jistě brzy najde své doma.

Karanténu, odčervení a zbavení breberek v kožíšku zvládnul zhruba půlroční mládenec s přehledem. Počáteční ostražitost se rozpustila a z Tadeáše se stal okouzlující společník a velký mazel. První vakcinace přinesla zřídnutí stolice, na které rychle zabrala dieta postavená na vařeném drůbežím namísto konzerv. Tadeáš se nicméně odstěhoval zpět do karantény.

Druhá vakcinace a další průjem. Na ten již změna stravy nezabrala. Trochu pomohla, ale problém neodstranila intestinální dieta. Rozbor trusu nic neukázal, kocour měl být dle výsledků jak jura. Nebyl. Antibiotika způsobila, že se tekutá stolice změnila v kašovitou. Sláva! Po dvou týdnech „kaše“ necháváme dělat rozbory krve. Důkladné. Výsledek? Vše v normě. Žádný zánět, žádné zvýšené hodnoty, nic, z čeho by se dalo usuzovat, co s kocourem je.

Tadeáš začíná nicméně špatně dýchat, doktorka odhaluje tekutinu v hrudníku. FIP. Od vyslovení diagnózy nabírají události rychlý spád. Kocour přestává žrát, pár dní podáváme vitamínové a kalorické pasty a doufáme, že se mazlík „chytí“. Nechytil  V pondělí paní doktorka ukončila jeho trápení.

Je nám to líto. Tadeáše, krásného kocoura, který nikdy nepoznal opravdový domov. Jeho bolesti, zcela zbytečné. Vynaložené lidské energie i vynaložených finančních prostředků, které mohly být využity na kastrace volně žijících koček a koček majitelů, kteří se o svá zvířata nestarají. Protože jedním z takových byl i Tadeáš. Na první pohled „pouze“ hubené a zanedbané kotě, potomek stejně hubené a zanedbané kočky, plaché, protože s lidmi má pouze špatné zkušenosti. Ve skutečnosti však nevyléčitelně nemocný chudák. Jeho matka a sourozenci „to už mají za sebou“ – podvýživa, nulová vet. péče, nízké teploty -, a jejich trápení bylo naprosto, naprosto zbytečné.

Tadeáš - fotogalerie na Kočky-online.cz